TAMOP3.1.4.C-14-2015-0712



A TAMOP3.1.4.C-14-2015-0712

 „Kerekegés(z)ség” szemléletformálás,egészséges életmódra nevelés, az Ópályi Jókai Mór Általános Iskolában  projekt megvalósulásának  három fő területe:

1. tanév hónapjaiban szakköri jelleggel dupla órákon, két fő vezetésével foglalkozások tartása 15-20 fős csoportoknak:

-,,Egészség a családban”- családi életre nevelés

-Drogprevenció mentálhigiénés és művészeti eszközökkel

-Egészséges életvitel – témahét

-Élmény sport és mozgás

-Informatika szakkör

,,Egészség a családban” foglalkozás célja az egészségfejlesztés, szemléletformálás, egészséges életmódra nevelés. Családi élet témakörben a békés együttélés, a feladatkörök, a betöltött szerepek és a gazdálkodási jelentőségének megtapasztalása volt a  célunk.

A drogprevenció mentálhigiénés és művészeti eszközökkel foglalkozáson az általános iskoláskorú gyermekek tudásának bővítése a függőségek kialakulásának körében- a veszélyeztetettségi faktorok feltérképezése  volt a cél. Művészetterápiás eszközökkel preventív foglalkozásokon a függőségek megelőzése, mint a festés, rajzolás, agyagozás, továbbá a média eszközeinek használata, mint fényképezés, kisfilmek, tablók, plakátok készítése volt a cél.

A sport szakkör a mozgás élményének felfedezésére összpontosít, kiemelten a közösség fejlesztésre, a szociális kompetenciák kialakítására, önértékelés javítására i törekedtünk. Nagyon élvezték a foglalkozásokat.

Az informatika szakkör az egyik legkedveltebb tevékenységhez kínált elmélyült ismeretszerzést a diákok számára.

A témahét keretében tervezünk vetélkedőt az egészséges életmód, táplálkozás, sport, mozgás területén, egészséges ételek főzését a tankonyhán, tevékenységeket a tisztálkodás, öltözködés, hajviselet témakörökben, s kirándulást a Kraszna partra, felfedeztetni a  környezetvédelem fontosságát.

2. nyári szünetben megvalósított foglalkozások:

–              Élmény sport és mozgás heti dupla óra

–              Ökotábor – napközis

–              Nyelvi tábor- napközis

–              Természet közeli napközis tábor

–              Természet közeli bentlakásos tábor

Az ökotáborban alapismereteket szereztek a gyerekek a táborok működéséről pl.: sátorépítés, térképkészítés, tájékozódás, gyalogtúra, egészséges táplálkozás, a természetet védelme.

A nyelvi táborban hasznosan töltötték a nyári szünet is, hiszen a játékos foglalkozásokon a gyermekek az angol nyelvet tanulták, miközben jól érezték magukat, és számtalan élménnyel lettek gazdagabbak. A tábor célja volt a szókincsbővítés, a beszédkészség fejlesztése, valamint, hogy megkedveltesse a gyermekkel az idegen nyelvet az iskolán kívüli és tanórákon túli környezetekben is.

A természet közeli napközis és bentlakásos táborban fő tevékenység a mozgás, gyalogosan, kerékpárral a környék felfedezése, mozgásos játékok, vetélkedők, mindez a közlekedési ismeretek bővítésébe, elmélyítésébe és gyakorlásába ágyazva.

A szögligeti táborban sokan először jártak a hegyekben, a Bükkben. Felejthetetlen élményeket szereztek.

3. Egészségnapok

Az egészségnapokon minden életkorra terveztünk tevékenységeket, ahol aktívan bekapcsolódhatnak kicsik és nagyok. Rendezvényszervező bevonásával igyekeztünk minél színesebbé  tenni a kínálatot. Érdekes és számunkra még nem elérhető mozgáslehetőségek kipróbálása, játékos mozgásos lehetőségek felfedezése – ugrálóvár, mászófal, rekesztorony-  tette próbára képességeiket.. De a szűrések- vércukor,testzsír, vérnyomás ,testtömeg, testtömeg index számítás- az egészséges táplálkozás népszerűsítése is ide tartozott, mert a szemléletformálást, az egészségtudatos magatartást egészen fiatal korban érdemes elkezdeni minták nyújtásával. Együttműködő partnereink aktív segítségére is számíthattunk- Ópályi Községi Sportegyesület, Magyar Vöröskereszt Mátészalka-i szervezete- a rendezvények alatt A pályázat elkészítésében, megvalósításban nagy segítséget nyújtott a szakértő és a tanácsadó. Köszönet nekik is és valamennyi kollégának aki a pályázat sikeres véghezvitelében aktívan segédkezett.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük